Prefectul cere anchetă în cazul unui bărbat dus de 3 ori la spital până să i se facă un test pentru Covid 19

Cazul unui bărbat din Piatra-Neamț, dus de 3 ori la spital și trimis acasă de două pri fără să i se facă testul pentru depistarea noului coronavirus, a intrat în atenția prefectului. Corpul de control al instituției a cerut Poliției Neamț și Direcției de Sănătate Publică Neamț să facă verificări pentru a stabili cum a fost posibil ca unui om cu simptome clare să i se refuze testul.

Având în vedere gravitatea situației vă solicităm să dispuneți, în regim de urgență verificarea modului în care au fost respectate protocoalele spitalicești în cazul pacientului respectiv. În situația în care se constată fapte ce ar putea fi încadrate ca infracțiuni (neglijență în serviciu, abuz în serviciu etc) vă solicităm să sesizați organele de cercetare penală. Vă rugăm să comunicați Instituției Prefectului, în regim de urgență, o notă de informare cuprinzând concluziile rezultate în urma verificărilor, precum și măsurile dispuse”, se arată în comunicatul Prefecturii Neamț.

Surprinzător, șansele ca protocoalele să fi fost aplicate corect sunt extrem de mari și există deja un precedent. Vasile Ouatu, care avea și el simptome, a fost exclus din zona de risc, pe baza unui chestionar cu niște întrebări clare. Cum nu era contact al cuiva infectat cu Covid 19 și nici al cuiva întors din străinătate, protocolul nu l-a încadrat în zona de risc. Totuși, având în vedere simptomele, lui Vasile Ouatu i s-a propus recoltarea de probe pentru test, însă el a refuzat și s-a întors la spital a doua zi când deja se simțea mult mai rău. În cazul acestui al doilea bărbat, care are 45 de ani și s-a chinuit timp de 10 zile cu boala până când a fost în sfârșit testat, la insistențele soției, tratamentul inuman a continuat și în momentul transferului la Iași. A fost pus pe o targă, în maieu, acoperit parțial cu o pătură, cu masca de oxigen pe față și cu sacoșele cu bunuri personale puse peste picioare.

Evident, după o lună de zile de Covid 19 în România, este limpede că protocolul bazat pe criterii deja depășite trebuie modificat. Între timp oamenii se îmbolvăvesc fără să fi avut neapărat de-a face cu cei veniți din zonele roșii.Și nu doar protocolul trebuie modificat ci și atitudinea rigidă a unor reprezentanți ai corpului medical, care știu că nu li se poate imputa nimic dacă au respectat protocolul, chiar dacă acel protocol este prost, incomplet sau inuman.

C.M.

The post Prefectul cere anchetă în cazul unui bărbat dus de 3 ori la spital până să i se facă un test pentru Covid 19 appeared first on Stiri Neamt.

Util? Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat !!